Pages

April 23, 2014

POSITIF vs NEGATIF ﹋o﹋

Sebatang pokok dapat membuat jutaan batang mancis,Tapi satu batang mancis juga membakar jutaan pokok.Jadi, satu fikiran negatif dapat membakar semua fikiran positif. Mancis mempunyai kepala, tetapi tidak mempunyai otak, oleh kerena itu setiap kali ada gesekan kecil, sang mancis trus terbakar. Kita mempunyai kepala, dan juga otak, jadi kita tidak perlu terbakar marah hanya kerena gesekan kecil.

Ketika burung hidup, ia makan ulat, Ketika burung mati, ulat makan burung.Waktu terus berputar sepanjang zaman. Kitaran kehidupan terus berlaku. Jangan merendahkan siapapun dalam hidup, bukan kerena siapa mereka, tetapi kerena siapa diri kita.

Kita mungkin berkuasa tapi WAKTU lebih berkuasa daripada kita. Waktu kita sedang berjaya, kita merasa banyak teman di sekeliling kita. Waktu kita sakit, kita baru tahu bahawa sihat itu sangat penting, jauh melebihi HARTA.

Ketika kita tua, kita baru tahu kalau masih banyak yang belum dikerjakan. Dan, setelah di ambang ajal, kita baru tahu begitu banyak waktu yang terbuang sia-sia. Hidup tidaklah lama, sudah saatnya kita bersama-sama membuat HIDUP LEBIH BERHARGA. Saling menghargai, saling membantu dan memberi, juga saling menyokong. Jadilah teman perjalanan hidup yang tanpa banyak soal dan syarat.

Believe in "Cause and Effect" Apa yang ditabur, itulah yang akan kita tuai."

Ayat-ayat di atas ini sedikit-sebanyak buat kita bertanya di mana diri kita hari ini berada. Andai hari esok kiamat, kalau ada benih ditangan, tanam. Itu pesan Rasulullah. Manusia tak pernah terlambat. Ayuhlah wahai kawan-kawan,Sama-samalah kita membentuk diri ke arah yang lebih positif dan disayangi Allah SWT.
Terima Kasih

1 comment:

  1. sentiasalah positive dalam kehidupan seharian kita.... aura negatif hanya akan menimbulkan sesuatu yang negatif sahaja...

    ReplyDelete

Ukhwah Fillah Abadan Abadaa.
Teguran,Kritikan & Saranan diterima sebaiknya,
InshaaAllah.
♥ o∩_∩o ♥

Cik KuYus's Stories Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign