Pages

January 19, 2015

MENABUNG CARA SENANG DI SELURUH ALAM!

Nota Editor: Artikel ini asalnya diterbitkan di fb wall Mohd Faiz , seorang usahawan import dan jurulatih memborong dari China. Semoga anda mendapat manfaat dari tulisan beliau di bawah.
1 RUMAH 1 TABUNG Paksa diri untuk menabung.

Boleh bermula dari:

RM1 hari pertama,
RM2 hari ke-2
RM3 hari ke-3
RM4 hari ke-4
RM5 hari ke-5


Dan seterusnya sehinggalah kita rasa dah capai batas minima yang kita boleh menabung. Contoh:

Batas minima saya RM10 sehari. So paksa diri maintainkan RM10 sehari. JANGAN KURANG daripada amount minima. Dan TABUNG itu pastikan ia ADA NAMA. Contoh yang pernah saya buat:


Tabung Nikah
Tabung Umrah
Tabung Baby


Dan setiap tabung ada tempoh sebelum ia dipecahkan.

Saya pecahkan tabung nikah yang saya mulakan sejak saya study dulu sehinggalah seminggu sebelum saya bernikah.Hasilnya ada 5k+ dalam tu.”Takdalah mak mertua kata aku ni sengkek sangat sebab baru habis study time tu. Haha.”Hari ini, saya pecahkan TABUNG BABY. Bermula sejak saya tahu isteri saya mengandung sehinggalah masa untuk dia persiapkan barangan baby yang bakal dilahirkan (InsyaAllah). DAN hasilnya, InsyaAllah cukup utk beli baju-baju baby dan keperluan si isteri saya. Ada 4 angka juga.Tempoh simpanan 8 bulan.

Jadi kepada kawan-kawan jangan merungut dan beralasan asyik tak cukup duit. Sebenarnya bukan tak cukup duit tapi kita yang tak cukup bersedia.

JOM BUAT!!!


:)

Terima Kasih

No comments:

Post a Comment

Ukhwah Fillah Abadan Abadaa.
Teguran,Kritikan & Saranan diterima sebaiknya,
InshaaAllah.
♥ o∩_∩o ♥

Cik KuYus's Stories Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign