Pages

August 31, 2015

Lagu-Lagu Yang WAJIB Berkumandang Masa Wedding Day Gua!(Part 2)


Assalamualaikum..




hai.. kemalasan menghantui diri dari blogging sehari dua ni.. hari ini, in fact malam ini muncul pula diri gua bersama idea lagu yang wajib berkumandang semasa hari pernikahan gua kelak inshaaAllah.. hahaha..

satu lagi lagu yang gua rasa brutal but still mengekalkan konsep comel dan sweet.. semestinya lagu Demi Lovato : Made In The USA.. mengikut kefahaman gua, lagu ni tajuknya Made In The USA sebab cuba korang tengok barang-barang yang dari USA, almost all kualiti thorbaikkk kan? kiranya cinta diorang ni paling berkualiti. even bergaduh bermasam muka bertelingkah, diorang still stay together sebab original kan. hehehe.. itu kefahaman gua la.. korang plak?

gua minat almost semua lagu-lagu Demi Lovato sebab lagu dia sangat meaningfull.. furthermore, Demi Lovato sangat brutal dan tak berapa gi-girl.. acah-acah gua perasan la sikit gua ni sama macam dia.. puiii.. okay setelah gua fikir-fikirkan, lagu ni sesuai wujud semasa hari pernikahan gua kelak.. 


"Made In The USA - Demi Lovato"

Our love runs deep like a Chevy
If you fall I'll fall with you baby
'Cause that's the way we like to do it
That's the way we like
You run around open doors like a gentleman
And tell me, "Girl, every day you're my everything."
'Cause that's the way you like to do it
That's the way you like
Just a little West Coast, and a bit of sunshine
Hair blowing in the wind, losing track of time
Just you and I, just you and I
Whoa, whoa
No matter how far we go,
I want the whole world to know
I want you bad, and I won't have it any other way
No matter what the people say,
I know that we'll never break
'Cause our love was made, made in the USA
Made in the USA, yeah
You're always reading my mind like a letter
When I'm cold, you're there like a sweater
'Cause that's the way we like to do it
That's the way we like
I'll never ever let the world get the best of you
Every night we're apart, I'm still next to you
'Cause that's the way I like to do it
That's the way I like
We touch down on the East Coast
Dinner on the sky rise,
Winter is the best time for walking in the city lights
You and I, you and I
Whoa, whoa
No matter how far we go,
I want the whole world to know
I want you bad, and I won't have it any other way
No matter what the people say,
I know that we'll never break
'Cause our love was made, made in the USA
'Cause baby I'll bite the bullet
And take the blows for love
Whoa oh oh, our love was made in the USA
Made in the USA, made in the USA
No matter how far we go,
I want the whole world to know
I want you bad, and I won't have it any other way
No matter what the people say,
I know that we'll never break
'Cause our love was made, made in the USA
Made in the USA, yeah
Made in the U.S.
Made in the U.S.
Made in the U.S.A.

( credit to azlyrics.com )


p/s : pokcik mokcik yang datang masa wedding day gua nanti diminta sedekah doa untuk gua dan
        bakal laki gua dan kalau ada bakat mohon nyanyikan lagu tradisi naaa.. hihihi

wassalam

~ Cik KuYus ~

Terima Kasih

August 29, 2015

Mudahnya Untuk Mendapat Hidup Yang Tenang...

Salam





































Hamba mohon ampun kepada ALLAH yang maha agung, yang tidak ada tuhan selain Dia. Tuhan yang maha hidup dan tetap dalam bErdiri sendiri. hamba bErtaubat kepada-Nya; eperti taubatnya hamba yang zalim, yang sama sekali tidak memiliki kekuatan ke atas dirinya dalam melakukan mudarat dan manfaat, serta dalam kematian dan kehidupan mahupun kebangkitan kelak..

Ya Allah, aku memohon petunjuk kepadaMu seperti yang dibEri kepada ahli hidayah, amalan yang dibEri kepada ahli taubat, kesabaran yang dibEri kepada orang yang sabar, kesungguhan seperti yang dibEri kepada orang yang takut kepada-Mu, semangat seperti yang diberi kepada orang yang mencintai-Mu, ibadah seperti yang diberi kepada orang yang warak, serta pengtahuan seperti yang diberi kepada para ulama', sehingga aku bEnar² erasa takut kepadaMu.

Ya Allah, aku memohon kepadaMu rasa takut yang dapat mencegahku daripada pelbagai jenis perbuatan maksiat kepadaMu. Sehingga aku taat kepadaMu dengan melaksanakan amalan yang sesuai bagiku memperoleh keredhaanMu. Dan sehingga aku dapat berderah diri serta berfikir positif kepadaMu dalam perkara apapun. Maha suci Engkau, Tuhan yang menciptakan cahaya.

Astaghfirullahaladzim..

Yaa Tawwab

Yaa 'Afuwwu

Yaa Haadi

Yaa Bashiir

-- bacalah doa di atas selepas solat sunat taubat.. inshaaAllah dengan kekuasaan ALLAH SWT,dengan kebaikan ALLAH SWT serta dengan kasih sayang ALLAH SWT terhadap kita,ALLAH akan mengampunkan dosa² kita.. inshaaAllah.. amiin, AllahummaAmiin..



Terima Kasih

August 22, 2015

Lagu-Lagu Yang WAJIB Berkumandang Masa Wedding Day Gua!(Part 1)

salam

imagination gua semakin menjadi-jadi sejak tengok countdown tarikh wedding.. jadinya otak gua semakin berhubung dan idea gua semakin berkembang mekar seperti mekarnya bunga telur gua semalam..-......-

gua tengah nak menjahit ni actually.. but then, gua bosan sebab sunyi je, takdak bunyi².. lagu ke apa ke kan? then gua pun on la mp3 phone gua ni.. playlist gua dinamakan "frust" .. itu playlist masa gua gadoh dgn tunang.. sesapa yang gadoh dengan pasangan je faham apa gua buat tu.. -__-

lagu pertama tajuknya "Perfect Two".. lagu tu by Auburn.. apa yang sweet lagu tu ialah, dia bagitau how our life ni sebenarnya saling melengkapi.. tak kira apa pun.. contohnya :

-Peanut butter & Jelly,
-Straw & Berry
-Rain & Storm,
-Apple & Pie,
-Sweettooth & Dentist,

hidup kita ni kita saling melengkapi.. semua orang tak sempurna, tapi Allah SWT hadirkan seorang lagi hambaNya yang tak sempurna, namun khas buat kita supaya kita lengkap.. tak sempurna tapi LENGKAP..

so gua pun jadinya tersuka kat lagu ni.. gua terfikir, what if lagu ni berkumandang masa wedding ceremony gua nanti? hahaha.. jauh angan kan? ^_^ sweet kan kalau berkumandang masa makan beradab tu.. wakakakakkakakakaka.. gua yang kasar ni makan beradab.. cam siot je bila difikirkan.. *sigh!*

ah,gua peduli apa! gua nak lagu ni ada! kbai..

p/s : gua sertakan lirik penuh lagu "Perfect Two" ni.. kot² ada jugak yang TERsuka kat lagu ni kan? hahahaha

p/s² : part 2 will be lagu seterusnya yang aku nak berkumandang masa wedding day gua..

••••••~"Perfect Two"~••••••

Oh, oh.
Yeah, yeah
[Verse 1:]
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date
You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'
[Hook 1:]
Don't know if I could ever be
Without you 'cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need
[Hook 2:]
'Cause you're the apple to my pie (pie)
You're the straw to my berry (berry)
You're the smoke to my high (high)
And you're the one I wanna marry (marry)
[Chorus:]
'Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two
[Verse 2:]
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages
You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together
[Hook 1:]
Don't know if I could ever be
Without you 'cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need
[Hook 2:]
'Cause you're the apple to my pie (pie)
You're the straw to my berry (berry)
You're the smoke to my high (high)
And you're the one I wanna marry (marry)
[Chorus:]
'Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two (yeah)
[Bridge:]
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya
Know (oh oh)
I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle
(Woah, yeah)
[Hook 2:]
'Cause you're the apple to my pie (pie)
You're the straw to my berry (berry)
You're the smoke to my high (high)
And you're the one I wanna marry (marry)
[Chorus:]
'Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two (yeah)
We're the perfect two (oh)
We're the perfect two (oh)
Baby me and you
We're the perfect two
Yeah, yeah



Terima Kasih

August 21, 2015

Persiapan Wedding (Part 1 : Bunga Telur)


RASANYA NI DAH KALI KE LIMA GUA BUAT APDET NI! MOZILLA FIREFOX ASYIK CRASH JE! NOKHAROM BETOI LAH! HABIS ENTRY AKU YANG PANJANG BERJELA TU GHAIB KE PLANET MATOKI! SAKITNYA HATI.. *GRRRRR* BAJET-BAJET HULK MUKA GUA SEKARANG NI.. BEZANYA CUMA TAKDAK HALKUM JE!! HAISHH!!

Haritu (RABU/19/8/2015) si KuYus iaitu GUA buat bunga telur DIY sambil Khatam semua movie Fast Furious.. at first aku cuma buat bunga telur tu sambil layan FF7.. then suddenly rasa macam,baik aku siapkan semua bunga telur 70-100pcs ni since haritu aku free dan bahan-bahan buat bunga complete.. so.. aku pun bukak la FF1 dari pagi and sampai ke ptg aku tengah tengok FF4...

OVERALL,FF1 best! FF2 & FF(Tokyo Drift) tak menyengat sangat.. bosan sebab takde Dominic Toretto(Dome), Letty and adik Dome tu entah sapa nama dia.. aku tengok FF4 dah muncul diorang so semangat balik dah.. hahaha..

dari Rabu,hasil bunga telur aku baru 26pcs.. kesian.. potong sendiri, lipat sendiri.. semua sendiri.. jadi hasilnya pun sendiri jugak.. mata plak kat skrin laptop.. tangan sekejap-sekejap main fon.. sabor je lah.. -........-

on Khamis, alhamdulillah dah meningkat menjadi 69pcs i guess.. malas dah nak kira since terlalu banyak.. dah kembang mekar bunga-bunga telur aku kat bilik tu.. hari Khamis plak aku layan cerita-cerita melayu zaman dulu, pokcik P.Ramlee punya movie daaaa.. walaupun dah ulang movie P.Ramlee berjuta kali,aku tetap nak tengok lagi an lagi dan lagi.. hasilnya.. bunga siap 78pcs gitu.. harini dah sampai 83 kuntum bunga telur dari Tisu 1Malaysia aku siapkan.. tinggal 20 pcs je lagi yang belum siap kembangkan.. dan, taraaaaaaa!!! ^___^



- besi tulang bunga kat tengah-tengah tu -


- siap dilipat dan digunting hujungnya
p/s : lagi kecik korang lipat lagi cantik dan kembang =P -


- lepas tu bukak lipatan yang lepas gunting tu -


- ok kembangkan.. aku buat 6 lapisan.. jadiknya kembang mekar gitu..
p/s : berhati hati dengan tisu ni.. ALLAH ,sangat lembut dan perlukan
kesabaran yang tinggi untuk bukak setiap lapisan tu! =X
p/s 2 : ignore bakul yang terbalik tu, gua malas nak alih. hoho -


- hasilnya.. ni gambar yang 26  pcs.. yang 83 pcs gua malas nak snap dah..
p/s : CURI pinjam kotak kasut raya adek gua XOXO -



- kejadian keseluruhan
p/s : bakul dah alih. sebab mama membebel ada bakul cili atas katil XD -


okay, sah korang nak tau kan berapa kos buat bunga telur tisu ni en? untung! sangat untung!

amik dr google XD


Tisu 1Malaysia 2kotak = MYR1.80(harga asal untuk 4 kotak tisu is MYR3.60)

Tulang bunga = MYR0.20 (seplastik ada 1000pcs agaknya MYR1.60,amik anggaran je)

Lidi satay tebal = MYR4.00

Ribbon kurus = MYR6.00

Ribbon gemok transparent = MYR10.00

Selotep putih = MYR2.50

Gam = MYR0.50


OVERALL : MYR1.80 + MYR0.20 + MYR4.00 + MYR6.00 + MYR10 + MYR2.5 + MYR0.50 = MYR25/100pcs
1pcs = MYR0.25

wahahahahaha.. kalau gua beli 100pcs bunga telur,gua kena korbankan RM84.50!! HOI,TAK SANGGUP GUA!! AKU CUMA KENA BUANG MASA 2HARI SETENGAH UNTUK SIAPKAN 100PCS BUNGA TELUR KOS MYR25.00 dan gua sangat berpuas hati..ok terlebih emosi plak.. tu saja la untuk part 1 ye.. nanti gua share part 2 , part 3 dan seterusnya sampai selamat ijabkabul..inshaaAllah.. amiin amiin amiin.. Korang jemput DIY ye, jimat BANYAK weyh!! MYR59.50 saved.. KBAI..

( UPDATED )
-kuyus-


Terima Kasih

August 15, 2015

PERSIAPAN PERKAHWINAN =)



ASSALAMUALAIKUM WBT..

DIMULAKAN dengan bismillah.. hehe.. inshaaAllah another 97 days to go sebelum hari kami.. whoaaaaa.. x lama lagi and we haven't prepared so much yet.. Allah Allah.. *sob sob*

Tapi actually we both dah plan dah.. majlis sebelah cik Kuyus totally DIY.. yes.. DO IT YOURSELF.. and I will do everything MYSELF.. hehe.. feels like, boleh ke an ordinary girl do everything myself? *sigh*
off course i can do it! hehe.. and I start dengan benda remeh temeh hegeh-hegeh dulu.. antaranya : 
nampak macam sikit kan? tapi actually bapak banyak.. sakit jiwa ni haaa.. hand bouquet tu la yang paling mencabar keimanan dan kerohanian.. give up sekejap minggu ni.. minggu depan baru mula balik.. sampai luka tangan aku buat hand-bouquet.. in fact bernanah sebab luka tu terlalu dalam.. *sobs sobs*

kemudian aku pun beralih kepada kad kahwin.. haaa.. part ni alhamdulillah,berjalan dengan lancar.. siap dah ponnnn.. HAHAHAHAHA*gelak jahat*..BETAPA KEDEKUT sayangnya aku kat duit dengan keadaan ekonomi negara kita sekarang ni.. duit MYR kita makin turun,harga barang makin naik,apatah lagi harga servis-servis di negara kita. so nak taknak semua kena buat manually.. furthermore aku puas hati dengan hasil kerja aku yang selekeh dan tak kreatif ni.. hehe..

  










































overall. copyright by : Cik KuYus


 and then benda paling excited aku nak buat is PROPS!! hahaha.. macam budak-budak je.. aku tak tahu la apasal aku suka sangat nak buat props.. siap bersengkang mata aku buat props tu sendiri and pakai MICROSOFT WORDS 2007 SAHAJA.. ambik kau, setepek sahaja tu haaa.. hasilnya alhamdulillah aku puas hati!! cuma tak print lagi.. kertas 120gsm blum dijumpai.. thanks a lot kepada encik google kerana memberikan idea untuk membuat props.. dan terima kasih kepada instagram kerana banyak jugak idea seller yang aku boleh renovate.. aku tak curik k sebab memang tak boleh dicurik.. semua ada watermark.. bunyik aku cakap macam ada niat jek.. haha.. at first yes,tapi bila fikir balik, tak original props aku kalau curik orang punya idea.. so aku ikut 1% darripada yang orang punya and buat semula.. dan juga thanks kepada cik IYRA_MONSTER98 kerana menyediakan doodles pengantin untuk membuat dan mencomelkan props aku.. hehe.. korang nak doodle free dia,pegi la blog dia tu k.. so, ni antara props yang aku reka dan buat sendiri.





bunga telor plak aku taktahu lagi nak buat bunga tisu ataupun beli.. entah ler yeoppp.. tengah berfikir panjang ni.. mungkin kalau kasih sayang terhadap duit MYR masih meninggi,aku buat je bunga tisu 50-70 pcs.. kalau kemalasan aku sedang menepek bersamaku, aku lepaskanlah MYR42.50 untuk bunga telor.. sadisnya kisah persiapan hegeh-hegeh aku en? hahaha.. 

another 97hari.. ya ALLAH.. aku tak tahu nak fikir apa.. haih.. baju pengantin kain tak beli lagi.. baju family aku,baju bakal mak mertua,baju bakal bapak mertua,baju pengapit aku,pelaminnya lagi,HA!!! photographer!! Allahu.. tengah menimbang-nimbang photographer ni,nak amik ke tak since bakal abang ipar pun jaguh snap-snap ni..

dan antara sebab lain aku nak berjimat 100% adalah kerana aku nak bebas dari bebanan bayar macam-macam lepas kahwin.. aku nak rileks dan tenang tanpa hutang.. majlis kahwin untuk bagitau aku dah kahwin, bukan nak tunjuk majlis aku besar gedabak.. -_____- simple is better..

dah ah.. penat aku depan laptop ni.. salam~

CIK KUYUS


Terima Kasih

August 7, 2015

Jum TRY Game Ni?

Guys ..nak main sikit permainan..boleh eyy..kalau jawapan semua betul,koranf memang handal.. 4soalan je..sila beri jawapan di tempat kosong di bawah ini dan mohon dijawab dengan jujur di dalam hati masing-masing..

1. Allah menciptakan tertawa dan
2. Allah itu mematikan dan

3. Allah menciptakan lelaki dan
4. Allah memberikan kekayaan dan


Kebanyakkan kita tentu akan dengan mudah menjawab:
1. Menangis:'(
2. Menghidupkan^_^
3. Perempuan*_*

Tapi bagaimana no. 4? Adakah Kemiskinan menjadi jawapannya???^_^
Untuk mengetahui jawapannya, mari kita lihat rangkaian firman Allah dalam Surah An-Najm ayat 43-45, dan 48, sebagai rujukan:
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﺿْﺤَﻚَ ﻭَﺃَﺑْﻜَﻰ
"dan Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis." (QS. An-Najm : 43).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﻣَﺎﺕَ ﻭَﺃَﺣْﻴَﺎ
"dan Dia-lah yang mematikan dan menghidupkan." (QS. An-Najm : 44).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﺧَﻠَﻖَ ﺍﻟﺰَّﻭْﺟَﻴْﻦِ ﺍﻟﺬَّﻛَﺮَ ﻭَﺍﻟْﺄُﻧﺜَﻰ
"dan Dia-lah yang menciptakan berpasang-pasan
gan lelaki-lelaki dan perempuan. " (QS. An-Najm : 45).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﻏْﻨَﻰ ﻭَﺃَﻗْﻨَﻰ
"dan Dia-lah yang memberikan kekayaan dan kecukupan." (QS. An-Najm : 48).

Ternyata jawapan kita semua betul untuk no. 1-3, tetapi jawapan untuk no. 4 ramai keliru.

Jawapan Allah Ta'ala dalam Al-Qur'an bukan Kemiskinan, tapi KECUKUPAN.

Subhanallah..
Sesungguhnya Allah Ta'ala hanya memberi Kekayaan dan Kecukupan kepada hamba-Nya. Dan ternyata yang "menciptakan" kemiskinan adalah diri kita sendiri.

Itulah hakikatnya, mengapa orang-orang yang sentiasa bersyukur; walaupun hidup serba kekurangan ia akan tetap tersenyum dan merasa cukup, bukan merasa miskin!^_^
Jadi, marilah kita bangun rasa kesyukuran dan kecukupan di dalam hati dan fikiran kita, berhenti mengeluh, berhenti mengatakan rezeki kecil, agar kita menjadi hamba-Nya yang selalu bersyukur.
Semangat menjemput rezeki yang halal, biar semakin berkat.. Insha'Allah^_^..

sumber : Saudara Fadzillah.



Terima Kasih

Cik KuYus's Stories Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign