Pages

October 30, 2015

Memori Tercipta

"... di sini jua memori tercipta, walau seketika terjalin kasih kita.. mungkin di sini kita kan terpisah kenangan bersama tiada ku lupa..yang terpahit jua termanis semuanya bagiku terindah ku ingati buat selama lamanya..."

Birthday Shoutout!  

Sanah Helwah Siti Mashitah Bt.Lela@Abu Darda.. May Allah bless you, your family, friends and everyone that you love the most.. Hoping that our friendship will last longer inshaaAllah till His jannah.. Inni Uhibbuki Fillah.. Sayang kamu kerana Allah.. dan keranaNya kita dipertemukan di Poli.. keranaNya juga kita menjadi belangkas.. kuasa Allah menentukan segalanya..

semoga awk panjang umur murah rezeki.. jaga diri di tempat baru.. saya dah takda nak protect awak dari syaitan lelaki.. saya dah takda nak sound orang yang flirt awak.. maaf tak boleh nak ikut awak ke sana.. walau jauh camana sekalipun, friendship kita takkan putus.. inshaaAllah..

Maaf juga sebab kekadang gagal jadi sahabat yang baik.. maafkan semuanya and halalkan semuanya.. sayang awak Mashitah, inshaaAllah selamanya..

Doakan saya dengan bakal jodoh saya dipermudahkam ye sayang.. semoga awak pun dipercepatkan jumpa jodoh.. sayang awak lah!! 😍









Wassalam~

.

Terima Kasih

October 28, 2015

PEREMPUAN yang BAIK




p/s : sedang usaha.. :')

Terima Kasih

TRUST

I maybe FORGIVE but I never FORGET..


TRUST just given once in a lifetime.. If its broken, then its just a 'Kesian'..

Pease tell me, who can give or have TRUST for the second time once it's broken?

For sure you will have something named 'Ber-jaga²' and 'Was²' in your heart.. 

Komen liao if you agree.. 😂

eh? sentap? marah?

surely you have lost my TRUST towards you........

or maybe other's TRUST towards you........

or maybe your TRUST was lost by me?

or maybe your trust towards others was broken..


HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA..

Terima Kasih

October 26, 2015

SAKIT J.I.W.A


Terima Kasih

October 25, 2015

BERUBAH LAH WEYH!!

Nak berubah? Semua nak berubah. Kalau tanya upin ipin pun dorang akan cakap
kak ros macam mana kita nak berubah jadi budak baik?
Haaa see? comel.

okey back to pertanyaan kat atas tu.
sapa ada tips istiqamah dlm bermujahadah
okey sini sini. I try share macam mana nak istiqamah. I pun sedang belajar untuk keep istiqamah. Huhu.
Istiqamah nih apakah?
melakukan sesuatu secara berterusan

Bilamana kita bersembang bab istiqamah. sebenarnya istiqamah ada connection dgn iman. Let say hypothesis kat sini .
when iman is increase,
the istiqamah will increase too.
when iman is decrease,
the istiqamah will decrease too.
Tak nafikan iman kita memey 'yazid wa yanqus' yakni naik dan turun.

Thats why kita kena pandai counter iman tuu!
Nak istiqamah.

Pertama tama kalinya kita kena set satu 'cip' dalam sel sel otak yaitu muhasabah.Pernah tak dengar pasal "the best selfie is muhasabah". Haa, so jangan pandai selfie muka saja, kena selfie diri sendiri jugak 
Ingat, bila kita muhasabah. Jangan terkenangkan kejahatan yang dilakukan oleh orang lain tapi kenangkanlah tentang kejahatan diri sendiri. So thats is the valuable muhasabah untuk keep istiqamah.
Dapat tak?

okey then.

selanjutnya susuli muhasabah tadi dengan banyakkan menangis. Usah adik kakak buang air mata kerana ajnabi. Tapi menangislah, teriaklah sekuatnya kerana takutkan Ilahi.
Allahu..

Kalau kita refer balik kisah seorang sahabat nabi dimana dia dalam perjalanan berjumpak Rasulullah dalam keadaan berjurai air matanya .Dalam perjalanan dia terserempak dgn Abu Bakar. Abu Bakar tanya kenapa menangis? Lantas Hanzalah jawab.
'Kalau aku berada di sisi Rasulullah, aku seakan melihat syurga dan neraka. Tapi bila aku pulang ke pangkuan keluarga, aku lupa tentang syurga dan neraka"
Korang tahu tak Abu Bakar pun terus menangis bersama Hanzalah. Abu Bakar pun kata "sesungguhnya aku pun berdosa".
See? Para sahabat menangis sebab dosa. Kini manusia menangis sebab ditinggal pakwa. Haih, istighfar!
Kita bila last nangis di atas sejadah?

Ingat, Abu Bakar penah kata.
"menangislah, sekiranya tak mampu buat buatlah menangis"
Kembali tunduk
Then last sekali nak keep istiqamah kena ada goal. Dan goal kita kat sini adalah Allah. Ajar diri didik jiwa whatever we do, the intention must back to Allah. Pendek kata, lillahitaala
So formula nak istiqamah dah dapat belom?
Muhasabah, menangis, set goal lilahitaala
Moga perkongsian ini ada baiknya.



Terima Kasih

October 21, 2015

#NakBebel harini

Assalamualaikum WBT..

Akhir² ni aku suka baca quote dari #NakBebel.. pi bukak IG beliau dan FB beliau. best..

















gambar no.3 tu WIN sangat².. hanya yang membuat akan terasa.. thanks #NakBebel for a very touching and sentap quote yet VERY TRUE!

Sincerely, KuYus.


Terima Kasih

ALLAH MENYINDIR KITA...

ALLAH MENYINDIR KITA...





Berfirman Allah Taala yang bermaksud, Wahai Anak Adam:

Aku hairan kepada mereka yang yakin terhadap kematian tetapi masih bergembira.

Aku hairan kepada mereka yang yakin terhadap hari perhitungan tetapi masih mengumpul harta.

Aku hairan kepada mereka yang yakin terhadap kubur, tetapi masih tertawa.

Aku hairan kepada mereka yang yakin terhadap kehidupan di akhirat tetapi masih beristirehat.

Aku hairan kepada mereka yang yakin terhadap dunia dan kemusnahannya tetapi masih tenang dengannya.

Aku hairan kepada mereka yang alim pada lidahnya, tetapi jahil pada hatinya.

Aku hairan kepada mereka yang sibuk bersuci dengan air, tetapi hatinya tidak suci.

Aku hairan kepada mereka yang sibuk dengan aib orang lain, tetapi lupa terhadap dirinya sendiri.

Aku hairan kepada mereka yang mengetahui sesungguhnya Allah itu mengawasinya, tetapi masih boleh melakukan maksiat atau mengetahui sesungguhnya dia akan mati berseorangan, akan memasuki kubur berseorangan dan akan dihitung keseorangan tetapi masih jinak bersama manusia.

Ketahuilah, tiada tuhan yang sebenarnya melainkan Aku, dan sesungguhnya Muhammad adalah hamba dan utusan Ku.

- (Petikan Hadis Qudsi : Kitab Imam Al Ghazali: al-Mawa'iz Fil Ahadis al-Qudsiah)


















Terima Kasih

October 19, 2015

Counting Days....<3






Assalamualaikum Warahmatullah WBT..





Tetiba harini nak quote pasal jodoh.. haih.. hehe..





gambar semua dari facebook.. Alhamdulillah.. terima kasih kepada yang share.. :')









Macam mana nak cakap ye.. mungkin gembira tu tak dapat nak diluahkan.. dipendam je.. bukan taknak share happiness, tapi aku takut plan aku tak jadi.. yela.. kita cuma manusia biasa yang merancang.. in fact, rancangan kita banyak kelemahan dari segala aspek.. tapi, nak taknak aku kena jugak merancang sebab ada bijak pandai cakap, orang yang gagal merancang adalah orang yang merancang kegagalan.. jadi, aku sehabis baik akan berusaha untuk tidak merancang kegagalan.. positif dan terus positif.. inshaaAllah.. :) ang penting niat lillahita'ala.. :)





Yang tahu akan tahu.. yang tak tahu mungkin akan tahu.. yang tak tahu akan terus taknak tahu.. takpe.. tak kisah dan tak peduli. yang aku harapkan redha Allah.. inshaaAllah.. yang tahu mohon doakan perjalanan rancangan seperti yang diinginkan.. hihi..





sekian.. Wassalam~

Terima Kasih

October 17, 2015

Let Gone be By Gone...

.
Dear heart,

let gone be by gone but dun forget the goods and the bads.. and, let what becoming be something that we will never forget and regret..

Heart,

ALLAH is the best gifter; before, now and forever.. so, put trust on Him.. He will never give us something that we dun need. He always give us something that we need; eventhough we don't know the use of the gift.. keep calm and keep praying.. Allahuakbar!

sincerely,
Brain.



















.

Terima Kasih

October 5, 2015

Tutup Akaun Buat Sementara

Assalamualaikum WBT..

di sini nak bagitau, aku akan stop sekejap update entry-entry ke blog since aku menjadi teramat super busy sekarang.. mengalahkan saintis gamaknya..

busy sebab apa itu mungkin ada yang baca entry sebelum ni faham.. inshaaAllah nanti sambung balik membebel merapu berceramah dan sebagainya ok..

doakan apa yang aku buat dan apa yang aku rancang berjalan sebaiknya.. inshaaAllah.. amiin..

sayang semua! Wassalam..







Terima Kasih

Cik KuYus's Stories Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign