Pages

October 25, 2015

BERUBAH LAH WEYH!!

Nak berubah? Semua nak berubah. Kalau tanya upin ipin pun dorang akan cakap
kak ros macam mana kita nak berubah jadi budak baik?
Haaa see? comel.

okey back to pertanyaan kat atas tu.
sapa ada tips istiqamah dlm bermujahadah
okey sini sini. I try share macam mana nak istiqamah. I pun sedang belajar untuk keep istiqamah. Huhu.
Istiqamah nih apakah?
melakukan sesuatu secara berterusan

Bilamana kita bersembang bab istiqamah. sebenarnya istiqamah ada connection dgn iman. Let say hypothesis kat sini .
when iman is increase,
the istiqamah will increase too.
when iman is decrease,
the istiqamah will decrease too.
Tak nafikan iman kita memey 'yazid wa yanqus' yakni naik dan turun.

Thats why kita kena pandai counter iman tuu!
Nak istiqamah.

Pertama tama kalinya kita kena set satu 'cip' dalam sel sel otak yaitu muhasabah.Pernah tak dengar pasal "the best selfie is muhasabah". Haa, so jangan pandai selfie muka saja, kena selfie diri sendiri jugak 
Ingat, bila kita muhasabah. Jangan terkenangkan kejahatan yang dilakukan oleh orang lain tapi kenangkanlah tentang kejahatan diri sendiri. So thats is the valuable muhasabah untuk keep istiqamah.
Dapat tak?

okey then.

selanjutnya susuli muhasabah tadi dengan banyakkan menangis. Usah adik kakak buang air mata kerana ajnabi. Tapi menangislah, teriaklah sekuatnya kerana takutkan Ilahi.
Allahu..

Kalau kita refer balik kisah seorang sahabat nabi dimana dia dalam perjalanan berjumpak Rasulullah dalam keadaan berjurai air matanya .Dalam perjalanan dia terserempak dgn Abu Bakar. Abu Bakar tanya kenapa menangis? Lantas Hanzalah jawab.
'Kalau aku berada di sisi Rasulullah, aku seakan melihat syurga dan neraka. Tapi bila aku pulang ke pangkuan keluarga, aku lupa tentang syurga dan neraka"
Korang tahu tak Abu Bakar pun terus menangis bersama Hanzalah. Abu Bakar pun kata "sesungguhnya aku pun berdosa".
See? Para sahabat menangis sebab dosa. Kini manusia menangis sebab ditinggal pakwa. Haih, istighfar!
Kita bila last nangis di atas sejadah?

Ingat, Abu Bakar penah kata.
"menangislah, sekiranya tak mampu buat buatlah menangis"
Kembali tunduk
Then last sekali nak keep istiqamah kena ada goal. Dan goal kita kat sini adalah Allah. Ajar diri didik jiwa whatever we do, the intention must back to Allah. Pendek kata, lillahitaala
So formula nak istiqamah dah dapat belom?
Muhasabah, menangis, set goal lilahitaala
Moga perkongsian ini ada baiknya.



Terima Kasih

No comments:

Post a Comment

Ukhwah Fillah Abadan Abadaa.
Teguran,Kritikan & Saranan diterima sebaiknya,
InshaaAllah.
♥ o∩_∩o ♥

Cik KuYus's Stories Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign