Pages

November 21, 2015

A Little Happiness OST Our Times


...
Masa bekerja di bakery haritu, aku slalu jugak off day.. urus hal nikah dan sebagainya,. ada sehari tu, aku pi tengok wayang.. Aku terpandang poster movie " Our Times".. ajak sang tunang tengokk, tapi dia taknak.. jadiknya aku pun tak jadi nak tengok movie tu..

Image result for our times
penyesalan..sob sobssss..

keesokannya, anak bos cerita pasal lagu baru mandarin yang dia minat sangat-sangat.. lagu tu OST filem mandarin jugak. then aku dengar la lagu tu.. sumpah best! even tak faham sangat apa cina tu merepek dalam lagu dia, irama lagu tu sangat best.. aku saje je la tanya kan, lagu ni ada buat OST movie or drama ke.. then dia jawab ada.. aku tanya la, movie apa.. kut-kut aku penah layan en? pastu dia cakap movie baru.. dia pasal student skolah,. aku pun terfikir lah.. eh, ni macam movie yang aku nak tengok semalam je.. aku tanya lagi, tajuk apa.. dia pun sebutlah, "Our Times".. dan aku pun berHUHUHUHUHUHUHU.. menyesal sangat tak tengok!!!!!

Image result for our times
yang gangster tu handsome!!!!! =?

aku baca sinopsis movie tu kat tenet, Allah.. syoknya movie tuuuu.. rugi sangat tak tengok.. dan aku pun menyesal tak berlagu.. yang aku mampu buat cuma layan lagu "A Little Happiness" dan hafal lirik dia semampu yang boleh.. sob sob.. =(
apa kata korang cuba layan lagu ni SEKALI je.. seriously korang akan addicted.. sedap kotttttt.. =* aku sediakan lirik sekali untuk korang.. =*



Hebe Tien - Xiao Xing Yun (A Little Happiness) Lyrics Pinyin, Our Times Movie Soundtrack

Wo ting jian yu di luo zai qing qing cao di
Wo ting jian yuan fang xia ke zhong sheng xiang qi
Ke shi wo mei you ting jian ni de zheng yin
Ren zhen hu huan wo xing ming

Ai shang ni de shi hou hai bu dong gan qing
Li bie le cai jue de ke gu ming xin
Wei shen me mei you fa xian yu jian le ni
Shi sheng ming zui hao de shi qing

Reff:
Ye xu dang shi
Mang zhe wei xiao he ku qi
Mang zhe zhui zhu tian kong zhong de liu xing
Ren li suo dang ran de wang ji
Shi shui feng li yu li yi zhi mo mo shou hu zai yuan di

Yuan lai ni shi wo zhui xiang liu zhu de xing yun
Yuan lai wo men he ai qing zeng jing kao de na me jinh
Na wei wo dui kang shi jie de jue ding na pei wo lin de yu
yi mu mu dou shi ni yi chen bu ran de zhen xin

Yu ni xiang yu hao xing yun
Ke wo yi shi qu wei ni lei liu man lian de quan li
Dan yuan zai wo kan bu dao de tian ji ni zhang kai le shuang yi
Yu jin ni de zhu ding
Ta hui you duo xing yun

Qing chun shi duan die die zhuang zhung de lv xing
Yong you zhe hou zhi hou jue de mei li
Lai bu ji gan xie shi ni gei wo yong qi
rang wo neng zuo hui wo zi ji
credit to : loveheaven07
dan jemput ke wikipedia untuk tahu sinopsis movie ini ye..
Wassalam..=)

Terima Kasih

Saat Yang Bahagia..


"...Saat yang bahagia datang sekejap saja
bawa kisah asmara di dalam hidup kita..."

Assalamualaikum WBT..

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.. syukur kepada ALLAH SWT kerana masih lagi memberikan kita semua peluang untuk bertaubat.. peluang untuk membuat amal kebajikan.. semoga kita memanfaatkan sisa-sisa waktu yang diberikanNya ini ke arah yang sepatutnya..

Lama menyepi bukan membawa diri.. ceeeeehhhhhhhh.. haha.. KuYus sibuk membuat persiapan perkahwinan yang bakal berlangsung tidak lama lagi.. tambah tolak 21hari lagi inshaaALLAH.. baju family KuYus jahit sendiri jadinya sangat sibuk dan tak sempat nak blogging bagai..

24 Oktober 2015 haritu mak-in-law nak meraikan pertunangan kami pulak.. haha.. dah lama bertunang tapi baru nak raikan.. kelam kabut KuYus siapkan hantaran.. dengan KuYus yang kurang kreatif ni.. alahai.. sabor je lah,, ALhamdulillah berjalan dengan lancar.. hihi.. terima kasih kepada semua yang membantu KuYus semasa hari kejadian haritu..

Maaf KuYus tak dapat nak share gambar atas sebab privacy.. hehe.. dan mungkin ada yang perasan, KuYus dah jarang post gambar di laman sosial,. usaha untuk mengelakkan fitnah,. semua tahu kan, fitnah terbesar akhir zaman adalah dunia dan wanita.. mashaaALLAH.. tak sanggup rasanya nak jadi sebahagian fitnah akhir zaman.. semoga ALLAH SWT menjauhkan muslimh-muslimah semua daripada semua tu ya..

Rasanya itu saja yang KuYus nak share.. yang tahu rumah KuYus, jemput la ke majlis perkahwinan kami nanti k.. salam Ukhwah semua.

Wassalam.


Terima Kasih

November 14, 2015

BALA!

Bala Yang Tidak Disedari!

العقاب المحسوس وغير المحسوس
BALA yang DISEDARI dan BALA yang TIDAK DISEDARI

قال أحد الطلاب لشيخه: "كم نعصي الله ولا يعاقبنا".
Seorang pelajar bertanya kepada gurunya " mengapakah apabila kita banyak melakukan MAKSIAT terhadap Allah, tetapi Allah tidak menimpakan BALANya ke atas kita dengan SEGERA?"

فرد عليه الشيخ: "كم يعاقبك الله وأنت لا تدري".!
Gurunya menjawab "Allah telah menimpakan BALANya, tetapi engkau yang tidak MENYEDARINYA.!".

ألم يسلبك حلاوة مناجاته ..!!
وما ابتلي أحد بمصيبة أعظم عليه من [قسوة قلبه].
"Bukankah Allah telah mencabut perasaan indah bermunajat denganNya dari hatimu...!!
Tiada BALA yang lebih BERAT ditimpakan ke atas seseorang dengan penyakit "HATI YANG KERAS".

إن أعظم عقاب يمكن أن تلقاه هو قلة التوفيق إلى أعمال الخير .
Sesungguhnya seberat-berat bala yang akan ditimpakan ke atasmu ialah Allah akan menyempitkan laluanmu ke arah jalan kebaikan.

ألم تمر عليك الأيام دون قراءة للقرآن ؟!
Bukankah telah berlaku ke atas dirimu engkau tidak membaca Quran selama beberapa hari?

بل ربما تسمع قوله تعالى: {لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعاً متصدعاً من خشية الله} .. وأنت لا تتأثر كأنك لم تسمعها ..!!!
Bahkan mungkin engkau mendengar firmanNya yang berbunyi "kalau Kami turunkan Al-Quran ini ke atas gunung nescaya engkau akan melihatnya khusyuk dan hancur luluh kerana takutkan Allah" Al-Hasyar : 21.

Engkau mendengar ayat ini tetapi engkau tidak merasa apa-apa...!!!

ألم تمر عليك الليالي الطوال وأنت محروم من [القيام] ..؟!
Bukankah berlalu beberapa malam tetapi engkau terhalang daripada bangun [qiyamullail] ?

ألم تمر عليك مواسم الخير: رمضان .. ست شوال .. عشر ذي الحجة . ولم تُوفق إلى استغلالها كما ينبغي ..
Bukankah berlalu peluang-peluang kebaikan seperti: Ramadhan, Enam Syawwal, Sepuluh Zulhijjah. Sedangkan engkau tidak dipermudahkan untuk mengambil peluang-peluang tersebut dengan sewajarnya.....

أي عقاب أكثر من هذا
Adakah BALA yang lebih BERAT dan SEGERA dari semua ini?
ألا تحس بثقل الطاعات ؟
Bukankah engkau merasa berat apabila mahu melakukan ketaatan?

ألم يُمسِك لسانك عن ذكره تعالى؟
Bukankah lidahmu ditahan daripada mengingatiNya?

ألا تحس بضعف أمام الهوى والشهوات ؟
Bukankah engkau merasa lemah pabila berhadapan dengan bisikan hawa nafsu dan syahwat?

ألم تبتلى بحب المال والجاه والشهرة ؟
Bukankah engkau telah ditimpakan dengan cintakan harta, pangkat dan perasaan ingin popular?

أي عقاب أكثر من ذلك ..
Adakah bala yang lebih BERAT dan SEGERA daripada ini semua?

ألم تسهل عليك الغيبة والنميمة والكذب؟!
Bukankah dipermudahkan bagimu untuk mengumpat, mengadu domba dan berkata dusta?!

ألم يشغلك الفضول بالتدخل فيما لا يعنيك؟!
Bukankah engkau disibukkan dengan perkara-perkara yang sia-sia tiada kaitan dengan dirimu?!

ألم يُنسِك الآخرة ويجعل الدنيا أكبر همك؟!
Bukankah engkau telah dilupakan tentang akhirat dan segala tumpuanmu dihalakan kepada hal keduniaan?

هذا الخذلان ما هو إلا صور من عقاب الله .
Semua kehinaan ini tidak lain dan tidak bukan adalah bentuk-bentuk bala yang Allah timpakan ke atas dirimu.

إحذر يا بني فإن أهون عقاب لله : " ما كان محسوساً" في المال أو الولد أو الصحة .
Berhati-hatilah wahai anakku, kerana BALA yang paling RINGAN yang Allah timpakan: "BALA yang boleh DISEDARI seperti bala yang ditimpakan ke atas harta, anak pinak dan kesihatan.

وأن أعظم عقاب "ما كان غير محسوس"في القلب" .
Dan sesungguhnya sebesar-besar bala yang ditimpakan ke atas hamba adalah "BALA yang tidak DISEDARI iaitu "BALA di dalam HATI"

فاسأل الله العافية واستغفر لذنبك.
Mohonlah keampunan dan kesejahteraan dari Allah dan beristighfarlah atas dosa-dosamu.

#ARS, 1Safar1437H- 131115.

[Copy dari facebook page Dr Abu Anas Madani]

Terima Kasih

November 12, 2015

Si Burung Hantu..

Terjumpa pulok dekat #9Gag.. tentang burung hantu.. istilah burung hantu ni untuk merek² yang selalu tidur pukul 1, 2, 3, 4 PAGI dan kekadang tak tidur malam atas sebab yang tidak munasabah.. such as tak boleh tidur.. ni kecuali sakot insomnia ye.. dan stalker dan macam² lagi..

Alasan..

pujuk je la mata hang tu.. selawat ke zikir ke.. inshaaAllah boleh tidur..





nah burung hantu, untuk hang.. harap hang tak gilo naaa.. eh? aku bagi kt someone je.. yg lain nak terasa, sukahatilah..

.

Terima Kasih

2×5 Kacang Payung Pisang

.

Kau ni 2×5 lah macam dia tu.

Kacang je soalan ni.

Payung aku boleh? poket tengah kering ni.

Pisang betol la weekend macam ni.


haih! apa ni?!

zaman sekarang.. -.- macam macam istilah kan? dulu yang ada cuma Kacang dan 2×5.. Sekarang boleh pulak wujud 'Payung' dan Pisang..

dan aku terjumpa explaination pengguna FB ni tadi..


Payung: Ketika hujan dan kau tiada payung, sseorang mmayungkan kau..prbuatan mmberi bantuan..

2x5: 2x5=10..begitu juga 5x2=10..mnunjukkan prsamaan..digunakan 2x5 lbih sedap dsebut brbanding number lain utk mnunjukkan prsamaan..

Kacang: Kacang amat senang untuk dimakan..pcit mnggunakan dua jari shaja..maka istilah kcang dgunakan utk prbuatan yg senang dbuat brulang kali..ibarat mkn kcang stu pek bsar..


Pisang/pishang: Ney istilah moden..so xtau na kata..semua istilah lain org zaman lama yg reka dan dkira munasabah dan brkaitan..orang lma mmg pndai..contoh:gostan sebenarnya brasal dri go astern..


dan yang belom dapat kepastian kenapa Pisang/Pishang tu jadi Bosan.. yang aku tau Pisang tu sedap dimakan, banyak zat dan sometimes boleh menggemukkan jika dimakan berlebihan..



.
.

Terima Kasih

November 5, 2015

Uhibbuka Fillah syg..

The Happiest Couple ever is when they NEVER have the same character but they have THE BEST UNDERSTANDING of their differences.

Love is not about finding the RIGHT person but creating a RIGHT RELATIONSHIP.

It's not about how much love you have in the beginning but how much love you build till THE END.





.

Terima Kasih

November 1, 2015

Saya Mungkin?


Terima Kasih

PAST is PAST

.

Biar gambar berbicara












Terima Kasih

Cik KuYus's Stories Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign